Bilder på mig
Varför LCHF?

Om mig
Namn: Charlotte
Född: 1986
Status:Arbetar som butiksansvarig på Städmaskinshuset Sverige AB i Malmö.
Kör på "clean eating". Bra och rena råvaror är det jag går på.
Bor med min underbara sambo och vår lilla dotter, född maj 2016.


@motbattreliv

Önskas kontakta mig:
motbattreliv@mail.com

Till Arkiv

Recept
Frukost
Bröd
Kött
Grytor
Korvrätter
Fågel
Fisk & skaldjur
Soppor
Vegetarisk
Pajer & pizzor
Efterrätt
Kakor & bakverk
Godsaker
Övrigt (Blandat)

Bra LCHF-bloggar!
Kostologik
Naturligkost
Annaslchf
Vardagsliv med LCHF
56kilo
Ceciliafolkesson
Kostdoktorn
LifeZone

Till Startsidan

Soppor recept

Recept tips på soppor!

Pumpasoppa

4 pers


2st  butternutpumpa

1st rödlök

2 msk kokosolja

2 msk kycklingfond

Salt och vitpeppar

Blandade torkade örter

2 dl vispgrädde

Skala pumporna och tärna ner dom till ca 1x1 cm stora bitar. (Går mycket snabbare att koka då).

Hacka löken fint. Lägg kokosoljan i en kastrull, i med pumpan och löken, låt dom få svettas i några minuter. Tillsätt vatten, så att det precis täcker. Häll i fonden och krydda efter smak. Koka upp och låt det få små puttra tills pumpan är helt mjuk. Ta av kastrullen från plattan och mixa soppan slät med en stavmixer. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt vispgrädden och låt den få koka i några minuter till.


Servera med en klick creme fraiche och lite riven ost.


pumpasoppa.JPG

Fisksoppa med lax & torsk

4 pers


400g lax

400g torsk

500g broccoli

½ purjolök

½ zucchini

2 dl crème fraiche

2 dl vispgrädde

2 msk fiskfond

Salt och peppar

1 tsk koriander

1 krm cayennepeppar

Vatten

Skär ner broccolin till små buketter. (Bra munstorlek). Lägg ner broccolin i en stor kastrull. Hacka purjolöken och lägg även ner den i kastrullen. Häll upp med vatten, så att det precis täcker. Skruva upp värmen och låt det få koka i tio minuter.

Hacka ner zucchinin till små tärningar. Lägg ner i kastrullen. Häll i crème fraichen, grädden och kryddorna. Salta och peppra efter smak. Låt allt få koka tills allt är mjukt. Ca 5-10 minuter till.

Skär sedan fisken, både laxen och torsken i mindre bitar och lägg ner i soppan. Fisk blir färdigt rätt fort. Så efter 5-7 min är soppan färdig för servering :).


Champinjonsoppa

2 pers


750 gram frysta champinjoner, som har fått tina upp.

150 gram färska champinjoner

1 burk smaksatt fraiche (karl johansvamp)

3 dl vispgrädde

1 msk kycklingfond

1 tsk timjan

Vitpeppar

En nypa salt

Smör, en klick för stekning och en i soppan.

2 dl riven ost

Skiva den färska svampen och lägg den i stekpannan med den upptinade svampen med en klick smör. Låt svampen få lite stekyta.

Häll över svampen i en gryta, med ytterligare en klick smör, ca 50 gram. Blanda i den smaksatta fraichen, vispgrädden, fonden och kryddorna.

Låt soppan få koka upp i 7-10 minuter. Rör i mellan åt, så att inte soppan bränns i botten.

Och till sist, blanda i osten. Den ska vara helt smält innan soppan serveras.

Sen är det vara att hälla upp i en tallrik och njuta. Jag lät svampen få va denna gången och inte mixa soppan slät. Gott med lite tuggmotstånd. :)


svampsoppan.JPG

Broccolisoppa

2-3 pers


500 gram färsk broccoli

1 rödlök

5 dl vispgrädde

1 ½ msk kycklingfond

1 dl matlagningsyoghurt

1 ½ dl rivenost

Cayennepeppar

Salt

Vitpeppar

Olivolja


Tillbehör:

Stekt bacon (i små bitar)
Uteslut baconet om du vill ha vegetariskt

Börja med att hacka rödlöken och broccolin fint. Skär bort det mesta av stammen på broccolin.

(Hacka broccolin i små små buketter, så att den mjuknar fortare :).

Häll i olivoljan i en gryta, låt löken få svettas lite. Tillsätt sedan broccolin. Låt även den få svettas i några minuter. Häll i vispgrädden, fonden och kryddorna. Smaka av så att det blir lagom kryddat.

Koka upp soppan och låt den sedan få små puttra på svag värme tills broccolin har mjuknat.

Mixa sedan soppan slät med en stavmixer.

Sätt tillbaka soppan på spisen. Klicka i matlagningsyoghurten och tillsätt den rivna osten. Rör tills ost och yoghurt har smält.

Soppan är nu klar, servera med med stekt bacon. ;)


broccolisoppa_fardig.JPG

Fisksoppa al á lchf

4 pers


800gram hajmal

500gram blandade frysta grönsaker

3 dl vispgrädde

3/4 dl chilisås

3 msk fiskfond

Flingsalt

Vitpeppar

Cayennepeppar

Börja att koka grönsakerna i vatten och lite av flingsaltet. När de börjar mjukna, så häll av vattnet, så att där bara är kvar så att det precis täcker grönsakerna.

Dela hajmalen i lagom stora bitar och häll sedan ner det i grytan. Tillsätt grädde, fond, chilisås och krydda efter smak.

Låt soppa små koka i 10 minuter.


Servera med en klick crème fraiche ;)


Asiatisksoppa med sting

5-6 pers


500 g köttfärs

½ vitkålshuvud

1 st broccoli

2 burkar kokosmjölk (800ml)

400ml vatten (använd en av burkarna)

1 ½ dl vispgrädde

3 tsk samba olek

2 msk tomatpuré

2 msk kalv eller oxfond

Salt

Curry

Smör

Kokosolja

Bryn köttfärsen i smöret. Lägg sedan över färsen i en gryta tillsammans med kokosolja. Hacka ner vitkålen och broccolin. Häll ner det i grytan också. Låt det få steka där i en stund, så att broccoli och vitkål blir lite mjuk.

Sedan är det dags för kokosmjölken, vatten och vispgrädde. Blanda i tomatpuré, fond och samba olek. Krydda sedan efter smak. Jag älskar curry, så jag har rätt mycket i, så Ni får prova Er fram. Låt den få koka upp. Soppan är klar när broccolin är mjuk.


Kan serveras med en klick crème fraiche!


asiatisk_soppa.JPG

Kräftsoppa

4 pers


Rensa kräftorna, så att du lägger kräftstjärtarna i en skål och skalen i en annan. Sätt sedan in stjärtarna i kylen så länge. Hacka en lök, ta en stor klick smör i en gryta och fräs löken lite. Häll sedan ner kräftskalen, tillsammans med 2 msk tomatpuré, 1 ½ msk hummerfond. Låt det också få fräsa upp någon minut. Häll i en halv falska torrt vitt vin, 5-6 dl vispgrädde och 2 dl crème fraiche. Låt soppan att få koka upp och låt den stå i 15 minuter. Sila sedan soppan och krydda den med salt, peppar och cayennepeppar efter smak.

Häll upp soppan i en tallrik, klicka i en klick crème fraiche och garnera med kräftstjärtarna.

Sååå gott! ;)


kraftsoppa1.JPG

Svampsoppa

3-4 pers


1 liter svamp, ca 300gram - champinjoner

1 st rödlök

5 dl vatten

2 msk kycklingfond

½ tsk torkad timjan

1 ½ dl riven ost

Salt och peppar

Olivolja för stekning

1. Hacka ner rödlöken och champinjonerna.

Börja att fräs löken lite mjuk i olivoljan. Häll sedan även ner champinjonerna. Ska få lite färg.

2. Ta en kastrull, häll i vattnet och kycklingfonden. Koka upp.

3. Ner med svampen och löken i vatten/fonden. Låt det få små koka en liten stund. Tillsätt sedan grädden och timjan. Salta och peppra efter smak. Låt det koka i 5-7 minuter. Rör om lite då och då.

4. Häll ner den rivna osten, låt den få smälta, ta sedan av soppan från stekplattan. Mixa den slät med en stavmixer. Eller låt några bitar få vara hela, för att få en soppa med lite mer tugg :)


Servera med en klick crème fraiche eller rysk yoghurt, mums! ;)


svampsoppa.JPG

Snabb sparrissoppa

4 pers


500g vit sparris på burk

Använd spadet från burkarna

4-5 små schalottenlökar

5dl vispgrädde

3dl vatten

3msk kycklingfond

Salt och peppar

1pkt bacon

1. Koka upp sparrisen snabbt i sitt spad med lite salt.

2. Hacka löken och fräs den i stekpanna.

3. Häll ut sparris och vattnen i en skål så länge.

Ner med den stekta löken i kastrullen, plus vispgrädden, fonden och vattnet som sparris koka i. Koka upp. När det har kokat upp, så ner med sparrisen. Salta och peppra. Låten den stå på svag värme i 2-3 min.

4. Skär ner baconen och stek den knaprig i en stekpanna.

5. Mixa soppan med en stavmixer så att den blir slät. Klart


Servera soppan med det knaperstekta baconet. Mums!


sparrissoppa.JPG