Bilder på mig
Varför LCHF?

Om mig
Namn: Charlotte
Född: 1986
Status:Arbetar som butiksansvarig på Städmaskinshuset Sverige AB i Malmö.
Kör på "clean eating". Bra och rena råvaror är det jag går på.
Bor med min underbara sambo och vår lilla dotter, född maj 2016.


@motbattreliv

Önskas kontakta mig:
motbattreliv@mail.com

Till Arkiv

Recept
Frukost
Bröd
Kött
Grytor
Korvrätter
Fågel
Fisk & skaldjur
Soppor
Vegetarisk
Pajer & pizzor
Efterrätt
Kakor & bakverk
Godsaker
Övrigt (Blandat)

Bra LCHF-bloggar!
Kostologik
Naturligkost
Annaslchf
Vardagsliv med LCHF
56kilo
Ceciliafolkesson
Kostdoktorn
LifeZone

Till Startsidan

Övriga recept

Blandade recept, som inte passar in i någon annan kategori ;)

Hollandaisesås

4 pers


150g smör

3st äggulor

2 msk vatten

1-2 msk citronsaft

Salt och peppar

Smält smöret och sätt det åt sidan.

Ordna ett vattenbad, med en skål ovanpå en liten kastrull med vatten. Lägg i äggulorna tillsammans med 2 msk vatten i skålen. Börja vispa. Man måste vispa hela tiden när vattnet börjar koka under skålen. Vispa, vispa!

När det är så pass tjockt så att det blir spår av vispen, är den färdig. Ta bort skålen från värmen och börja sippra i smöret. Bara lite i taget. Vispa kraftigt hela tiden, så att den inte skär sig. Undvik att hälla i bottensatsen (det vita) från smöret.

Vispa sedan i citronsaften och krydda efter smak.


hollandaise.JPG

Romsås till fisk

4 pers


2 dl crème fraiche

3 msk majonnäs

3 tsk röd kaviar/rom

1/2 finhackad rödlök

2 tsk dill (jag använde fryst)

1 nypa flingsalt

Vitpeppar

Blanda alla ingredienserna i en skål.

Sedan är det bara avnjutas med till exempel en bit lax och grönsaker.

Mums!


romsas.JPG

Vitkål- och sjögräsnudelsallad

4-6 pers


1 pkt sjögräsnudlar (märke Risberg)

100-200g  vitkål

1-2 msk olivolja med citronsmak

1 msk vit balsamvinäger

Två små nypor havssalt

Krydda Bella Bella Mozzarella (köp här)

Skölj sjögräsnudlarna under kallt vatten i några minuter. Klipp ner den i lagom långa bitar.

Skär ner vitkålen tunt, tunt.

Lägg nudlarna och vitkålen i en skål, ringla över olivolja och balsamvinäger och krydda efter smak. Rör runt ordentligt. Jag använde händerna.

Kan ätas som den är, eller ha den som tillbehör till en mustig gryta. =)


sjograssallad.JPG

Kålrabbisallad

4 pers


2st små kålrabbi (el. 1st stor)

1-1 1/2 dl crème fraiche

Salt

Vitpeppar

Riven ner kålrabbin med ett rivjärn och krama ur så mycket vätska som möjligt.

Lägg den i en skål och blanda ner crème fraichen och krydda efter smak.


kalrabbi_sallad.JPG

Hemmagjord bearnaise

2-4pers


150g smör

En bit lök (storlek med en vitlöksklyfta)

1 msk vitvins vinäger

2 äggulor

1 msk dragon

1 msk persilja

Salt

Peppar

Cayennepeppar

Smält smöret och ställ det åt sidan så länge.

Hacka den lilla bit lök smått.

Lägg den i något högt, exempel stavmixer glas. Häll i vitvins vinäger och äggulorna. Vispa med en stavmixer eller en elvisp en liten stund. Börja sedan strila i smöret med en smal stråle, sakta. Vispa hela tiden, tills du har hällt i allt smör, (utom det vita som ligger på botten). Blanda sedan ner dragon och persilja. Smaka sedan av med salt, peppar och cayennepeppar.

Sen är det bara att njuta tillsammans med exempel en god köttbit :)


hemmagjord_bea.JPG


hemmagjord_bearnaise.JPG

Jordnötssås

4 pers


1 dl jordnötssmör

1 ½ dl vispgrädde

1 tsk samba oelek

2 krm malen ingefära

2st nypor flingsalt

Vitpeppar

Blanda alla ingredienser väl i en liten kastrull. Så att där inte är några klumpar kvar av jordnötssmöret.

Värm sedan upp såsen försiktigt. Rör hela tiden så att inte såsen bränns vid.

Klart!


skinkschnitzel_jordnotssas.JPG

LCHF-Matmuffins

12st


4st ägg

½ dl vispgrädde

½ dl keso

½ dl riven ost

½ tsk bakpulver

Salt och peppar


Fyllning:

6-7 skivor soltorkade tomater, strimlade

½ pkt fetaost

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda alla ingredienser till smeten och tillsätt sedan vilken fyllning du vill ha.

3. Häll i smeten i muffinsformar.

4. In i ugnen i ca 25 minuter.



Testa Er gärna fram med olika fyllningar.

Exempel, god lagrad ost, oregano, salami, tomater, oliver, skinka, broccoli, svamp... ja det är bara fantasin som sätter gränser.


Dubbla satsen om Ni tar stora muffinsformar.


LCHF-Smörgåstårta med räkor

2-3 pers


Bröd:

7 ägg

75g smör

1 ½ dl kokosnötsmjöl

1 ½ msk fiberhusk

1 ½ tsk bakpulver

1 tsk salt


Fyllning 1:

3 ägg, hårdkokta

2 msk majonnäs

3/4 dl crème fraiche

½ burk röd rom (ca. 37gram)

½ msk klippt dill


Fyllning 2:

½ burk räkost (den lilla burken)

½ dl crème fraiche

1 burk (175g) lyxräkor i lake


Dekoration:

2 ägg, hårdkokta

Resten av burken av röd rom

Kallrökt lax

Dill

Crème fraiche

Isbergssallad, fin hackad

Gurka

Tomat

1. Smält smöret och låt svalna.

2. Vispa ägg tjockt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser i en annan skål.

3. Blanda ner mjölblandningen i äggsmeten och rör sedan ner det smälta smöret.

4. Pensla en brödform med smör och tryck ner degen i formen.

5. In i ugnen på 175 grader i 25 min.

6. Låt den svalna ordentligt.


Fyllning 1:

7. Hacka ner äggen. Blanda ner majonnäs, fraihe, rom och dill.


Fyllning 2:

8. Låt räkorna rinna av. Blanda allt i en skål.



9. Skär brödet, så det blir tre avlånga skivor. Som landgångskivor.

10. Lägg äggröran på första brödlagret.

11. På men en ny skiva bröd. Sedan lägg på räkröran. Sist lägg på toppen.

12. Låt den gärna stå över natten, så den får gotta till sig.


Dag 2:

1. Dags för att dekorera. Smeta på crème fraiche, runt om dela tårtan.

2. Tryck på den hackade isbergssalladen på sidorna, runt om hela tårtan.

3. Lägg på ägg, rom, lax, gurka och tomat.

4. Avsluta med små dillkvistar uppe på.


Smorgastarta2.JPG

LCHF-romsill

1 stor burk


Förbereds 1-2 dygn innan.


Dag 1:

1 burk inläggningssill (210g)

1 ½ dl vatten

½ dl ättika (12%)

1 tsk stevia

½ tsk krossad vitpeppar

2 tsk krossad kryddpeppar

1 st lagerblad

5 st kryddnejlikor

1 st tunt skivad rödlök


Dag 2 el 3:

½ dl crème fraiche

½ burk röd rom

½ rödlök

½-1 msk klippt dill

Dag 1

1. Blanda alla ingredienser i en liten kastrull, utom sillen och rödlöken. Låt det få koka upp. Därefter låt lagen svalna något.

2. Varva sillen och rödlöken i en burk.

3. Häll sedan lagen över sillen och ställ in den i kylen i 1-2 dygn.


Dag 2 el. 3

4. Hacka rödlöken fint. Blanda den med crème fraiche, rom och dill.

5. Skölj sillen väl och blanda sedan ner den i romröran.

6. Lägg ner romsillen i en glasburk.


Tänkt på att det är inte samma hållbar het på denna sillen, som när man gör en med riktigt socker. Socker konserverar.