Bilder på mig
Varför LCHF?

Om mig
Namn: Charlotte
Född: 1986
Status:Arbetar som butiksansvarig på Städmaskinshuset Sverige AB i Malmö.
Kör på "clean eating". Bra och rena råvaror är det jag går på.
Bor med min underbara sambo och vår lilla dotter, född maj 2016.


@motbattreliv

Önskas kontakta mig:
motbattreliv@mail.com

Till Arkiv

Recept
Frukost
Bröd
Kött
Grytor
Korvrätter
Fågel
Fisk & skaldjur
Soppor
Vegetarisk
Pajer & pizzor
Efterrätt
Kakor & bakverk
Godsaker
Övrigt (Blandat)

Bra LCHF-bloggar!
Kostologik
Naturligkost
Annaslchf
Vardagsliv med LCHF
56kilo
Ceciliafolkesson
Kostdoktorn
LifeZone

Till Startsidan

Grytor recept

Recept tips på grytor!

Mejerifri höstgryta

4 pers


0,8-1kg oxgrytbitar
2st rödlökar
1st röd paprika
1st grön paprika
250g champinjoner
1pkt krossade tomater
2msk oxfond

2msk tomatpuré
10st kryddpepparkorn
10st vitpepparkorn
1/2 tsk malen kryddnejlika
Salt


Vatten och olivolja

Börja med att skära ner oxgrytbitarna i mindre bitar. Skär löken i klyftor.

Häll lite olivolja i en gryta och börja stek löken.

Lägg till köttet. Låt det få lite yta.

Tillsätt lite vatten, så att det täcker köttet.

I med fond, tomatpuré och kryddor.

Låt det få små koka i 1,5 timme. Ha lite koll, så att inte vattnet tar slut.

Hacka paprika och champinjoner så länge.

När det har gått ca 1,5 timme, tillsätt paprikorna, champinjonerna och krossade tomater. 

Låt det få stå ytterligare en 30 min.


Servera med grönsaker.


hostgryta1.JPG

Köttgryta Curry Bombay

4-6 pers


1 kg fläskgrytbitar

2st rödlök

2st valfri paprika

1 burk kokosgrädde

2 msk kalv- el. oxfond

Två nypor salt

Vitpeppar

Vatten

1 msk Curry Bombay (köp här)

1-2 msk kokosolja

Skär ner grytbitarna till lagom stora bitar.

Finhacka rödlöken och lägg ner den i en gjutjärnsgryta tillsammans med kokosoljan. Låt den få svettas lite.

Ner med grytbitarna, låt de få lite färg. Tillsätt sedan vatten, så att det precis täcker köttet.

Låt det stå och koka tills vattnet är borta, i cirka 45-60 min.

Skär ner paprikorna och släng ner i grytan.

Häll i kokosgrädden, krydda med Curry Bombay.


Till detta hade jag en vitkål- och sjögräsnudelsallad, Recept hittar du här!


Höst-/vintergryta

4 pers


1 kg oxgrytbitar

1 st stor rödlök

2 msk kalvfond

2 st lagerblad

Vitpeppar

Kryddpeppar

Nypa flingsalt

1 st grön paprika

1 st röd paprika

250g champinjoner

1 burk Smetana (2dl)

2 dl vispgrädde

2 msk tomatpure

1 tsk samba olek

2st vitlöksklyftor

Color soya

Skär ner grytbitarna i lagom stora bitar. Lägg köttet i en gryta, gärna en gjutjärnsgryta. (Ger bra smak till köttet), tillsammans med vitpeppar, kryddpeppar, salt, lagerblad, rödlöken (som är grov hackad) och kalvfond. Fyll upp med vatten tills det täcker köttet. Låt det få koka i en timme. Hacka paprikorna och champinjonerna i lagom stora bitar. Lägg ner i grytan. Koka i tio minuter till.

Häll av lite mer än hälften av vattnet, tillsätt resten av ingredienserna. Låt det få små puttra i tio minuter till.


Servera med en grönsallad ;)


gryta2.JPG

Höstgryta

6 pers


1,6 kg högrev (innan jag har tagit bort fett och hinnor)

2 msk kalv- eller oxfond

3 lagerblad

Hela vitpepparkorn

Kryddpeppar

4 st morötter (kan uteslutas)

2 st grön paprika

2 st röd paprika

10 mellan stora champinjoner

3 msk tomatpuré

5 dl vispgrädde

10 st små schalottenlökar

Salt och peppar

Cayennepeppar

Color soya

Börja med att rensa köttet från senor, hinnor och det för tjocka fettet. Häll ner det i en gryta, gärna gjutjärnsgryta med lite olja. Bryn det inte för hårt, (går även att låta det koka med en gång), tillsätt sedan vatten så att det täcker köttet. Lägg i lagerblad, vitpepparkorn, kryddpeppar och fonden. Låt det sedan få koka i ca 1,5 h.

Skär ner alla grönsakerna och lägg ner detta i grytan, (låt lökarna få vara hela) tillsätt mer vatten så att grönsakerna och köttet täcks. Låt de får koka i en halvtimme.

Häll sedan av vattnet, så endast 1/3 återstår. Tillsätt grädde, tomatpuré, color soya och krydda efter smak. Låt det få koka upp, och låt den få små puttra i 10 minuter.


Servera med till exempel kokt broccoli och grönsallad.


hostgryta2.JPG

Het asiatisk gryta

4 pers


400-500 g fläskkött (ex. schnitzel)

½ vitkålshuvud

400 ml kokosmjölk (1 burk)

0.75-1 dl vispgrädde (kan uteslutas)

1 ½ msk tomatpuré

2 tsk samba olek

Curry (efter smak)

Salt

Peppar

Kokosolja för stekning

Skär ner köttet i mindre bitar. Stek köttet i rikligt med kokosolja. Strimla vitkålen och häll ner den i pannan med köttet när köttet har börjat få lite färg.

När vitkålen har blivit mjuk, tillsätt kokosmjölken, vispgrädden och tomatpurén. Rör runt så att allt blandas väl. Ta sedan alla kryddorna, samba olek, curry, salt och peppar. Låt det få små puttra lite i 5-10 minuter. Så att alla smakerna gifter sig.


Lägg upp det i en djup skål och servera med en klick crème fraiche.


asiatiskgryta.JPG