Bilder på mig
Varför LCHF?

Om mig
Namn: Charlotte
Född: 1986
Status:Arbetar som butiksansvarig på Städmaskinshuset Sverige AB i Malmö.
Kör på "clean eating". Bra och rena råvaror är det jag går på.
Bor med min underbara sambo och vår lilla dotter, född maj 2016.


@motbattreliv

Önskas kontakta mig:
motbattreliv@mail.com

Till Arkiv

Recept
Frukost
Bröd
Kött
Grytor
Korvrätter
Fågel
Fisk & skaldjur
Soppor
Vegetarisk
Pajer & pizzor
Efterrätt
Kakor & bakverk
Godsaker
Övrigt (Blandat)

Bra LCHF-bloggar!
Kostologik
Naturligkost
Annaslchf
Vardagsliv med LCHF
56kilo
Ceciliafolkesson
Kostdoktorn
LifeZone

Till Startsidan

Fisk & skaldjur recept

Recepttips på fisk och skaldjur!

Baconfylld fiskburgare

4-6 pers


800g sej- eller torskfilé

140g eko bacon

3st ägg

1 msk pofiber

3 msk mandelmjöl

Flingsalt

Vitpeppar

Smör för stekning

Kör alla ingredienser, utom baconet i en matberedare, så att det blir som en färs.

Klipp baconet i smala strimlor och stek det i några minuter. Blanda ner det i fiskfärsen med en sked.

Forma lagom stora biffar och stek sedan i rikligt med smör.


Ät den som en hamburgare, eller ha broccolimos med brynt smör. Mums.


Laxburgare

6-8 pers

(Gjorde stor sats)


800g lax

3st ägg

3 msk pofiber

2 msk mandelmjöl (finns här)

1/2 msk fiberhusk (finns här)

1-1 1/12 msk fiskkrydda (finns här)

2-3 nypor flingsalt

Vitpeppar


Smör för stekning

Lägg i alla ingredienser i en matberedare och mixa det slätt. Ska vara samma konsistens som när man gör köttbullar.

Smaka gärna av (bara om laxen har varit fryst). Krydda mer om det behövs.


Forma lagom stora burgare. Jag fick 8st.

Stek några minuter på varje sida i rikligt med smör.

Servera dessa godingar antingen i ett härligt hamburgerbröd (recept finns här) eller som jag gjorde här en mumsig broccolimos.


Fiskbiffar

4 pers


400g hokifilé eller torskfilé

2st ägg

1 tsk fiberhusk

2 msk pofiber

1 tsk franska örter

2 nypor flingsalt

1 tsk vitpeppar


Smör att steka i

Lägg ner hoki- eller torskfiléerna i matberedaren och dom övriga ingredienserna och krydda efter eget tycke.

Mixa ihop till en smet och forma till 6st lagom stora biffar.

Stek i rikligt med smör.


Servera tillsammans med exempel grön sparris och brynt smör =).


hokifileburgare.JPG

"Flygande fisken" ;)

4 pers


800 g torskfiléer

1 pkt bacon

1 burk Smetana

1 1/2 dl vispgrädde

1/2-1 dl chilisås

1/2 krm cayennepeppar

2 nypor flingsalt

Vitpeppar

1 tsk torkad basilika

Sätt ugnen på 225 grader.

Klipp baconet i lagom bitar och stek det knaprigt.

Lägg torsken i en ugnsfast form, salta och peppra, lägg baconet ovanpå.

Rör ihop resten av ingredienserna och häll över torsken. Sätt in formen i mitten av ugnen i 20-25 min.

Sen är det bara att avnjuta. Jag serverade detta tillsammans med stekt grön sparris.

Men det passar nog riktigt bra med blomkålsris.


flygande_fisken.JPG

Mejerifri fiskgratäng

4 pers


800 g torskfilé

2st blomkålshuvud

2st äggvitor

Salt och vitpeppar


Hollandaisesås:

150g smör

3st äggulor

2 msk vatten

1-2 msk citronsaft

Salt och peppar

2 msk dill

Sätt ugnen på 225 grader.

Tvätta och dela ner blomkålen i en kastrull, fyll upp med vatten, salta lite och koka blomkålen tills den är helt mjuk.


Medan du väntar på blomkålen kan du börja med hollandaisesåsen.

Smält smöret och sätt det åt sidan.

Ordna ett vattenbad, med en skål ovanpå en liten kastrull med vatten. Lägg i äggulorna tillsammans med 2 msk vatten i skålen. Börja vispa. Man måste vispa hela tiden när vattnet börjar koka under skålen. Vispa, vispa!

När det är så pass tjockt så att det blir spår av vispen, är den färdig. Ta bort skålen från värmen och börja sippra i smöret. Bara lite i taget. Vispa kraftigt hela tiden, så att den inte skär sig. Undvik att hälla i bottensatsen (det vita) från smöret.

Vispa sedan i citronsaften och krydda efter smak. Tillsätt till sist dillen. (Jag valde fryst).


Vispa äggvitorna till en maräng, fluffigt! Vispa därefter blomkålen, så att den blir mos. Vänd sedan ner äggvitorna i blomkålen, salta och peppra efter smak.

Lägg torsken i en ugnsfast form. Klicka ut blomkålsmosen runt om fisken och lägg hollandaisesåsen i mitten.

In i mitten av ugnen i ca 25 min, eller tills den har fått fin färg.


hollandaise.JPG


fiskgratang_lchf.JPG

Lax med osttäcke

4 pers


4st laxfiléer

2 dl crème fraiche

2 dl riven ost + lite för topping

1 dl klippt dill

Flingsalt

Vitpeppar


Exempel på tillbehör:

Kokt grön sparris

Sätt ugnen på 200 grader

Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form.

Blanda ihop crème fraiche, riven ost, dill och krydda med salt och peppar.

Täck laxen med oströran och toppa med lite riven ost.

Sätt in i mitten av ugnen i 20 minuter.


Servera med kokt grönsparris, eller en grönsallad.


lax_osttacke.JPG

Parmesanlax

Recept från Åse Falkman Fredrikssons, 56kilo


4 pers


4 st laxfiléer

2 dl crème fraiche

1 dl grädde

2 dl riven parmesan

2 msk dijonsenap

1 dl finklippt dill

1 näve gratängost

1 knippe färsk sparris

1 citron

2 dl skalade räkor

Sätt ugnen på 200 grader.

Salta och peppra laxfiléerna och lägg i smord ugnsform.

Blanda ihop crème fraiche, grädde, dill, dijonsenap och riven parmesan och häll över laxen. Strö en näve gratängost över.

Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

Skär borta den hårda nedre delen av sparrisen och förväll ca 2 minuter i lättsaltat vatten.

Toppa med lite räkor och servera omedelbart med en citronklyfta och sparrisen.


permesanlax.JPG

Romsill-LCHF

Förbereds 1-2 dygn innan


Dag 1:

1 burk inläggningssill (210g)

1 ½ dl vatten

½ dl ättika (12%)

1 tsk sukrin, el ½ tsk sukrin+

½ tsk krossad vitpeppar

2 tsk krossad kryddpeppar

1 st lagerblad

5 st kryddnejlikor

1 st tunt skivad rödlök

Dag 1

1. Blanda alla ingredienser i en liten kastrull, utom sillen och rödlöken. Låt det få koka upp. Därefter låt lagen svalna något.

2. Varva sillen och rödlöken i en burk.

3. Häll sedan lagen över sillen och ställ in den i kylen i 1-2 dygn.



Dag 2:

½ dl crème fraiche

½ burk röd rom

½ rödlök

½-1 msk klippt dill

Dag 2

4. Hacka rödlöken fint. Blanda den med crème fraiche, rom och dill.

5. Skölj sillen väl och blanda sedan ner den i romröran.

6. Lägg ner romsillen i en glasburk.


Tänkt på att där inte är riktigt socker i, så då håller sig sillen inte lika längre.


sillinlaggning2.JPG

Ostbakad fiskfilé

Recept från boken Smörstekt.


4 pers


800 gram torsk eller sejfilé

3-4 schalottenlökar

400 gram bladspenat

3 dl vispgrädde

2 dl västerbottensost

vitpeppar

1 tsk malen muskot

1 + ½ tsk salt

2 msk smör

Sätt ugnen på 200 grader.

Finhacka löken och fräs den lätt i smöret i en kastrull.

Lägg i spenaten.

Tillsätt peppar, salt och muskot. Rör om.

Salta fisken lätt och lägg den i en ugnssäker form. Lägg löken och spenaten på fisken.

Strö över den rivna osten och häll över 3 dl vispgrädde.

Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.



Fiskgratäng-LCHF

4 pers


800 gram vit fisk, ex torsk-, sej- eller hokiefile

1st blomkål

1st broccoli

1 burk hollandaisesås, (200ml)

1-2 msk fryst dill

Lite vispgrädde

20 gram smör

Salt och vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.

Koka broccoli och blomkål mjukt i saltat vatten.

När det har blivit mjukt, stampa det med en rotfruktsstamp. Blanda i lite grädde och smöret. Salta och peppra efter smak.

Såsen som jag valde, värmde man först i ett vatten bad, (så att den inte skär sig). När såsen har blivit varm, blanda i dillen och peppra efter smak.

Lägg fisken i en ugnsfast form, häll över såsen. Klicka ut "moset" runt om fisken.

In i ugnen i 20 minuter.


fiskgratang2.JPG

Sillfilé med senapsås

4 pers


Sätt ugnen på 200 grader.

Salta och peppra 600 g sillfilé på båda sidor. Rulla sedan ihop dom, (som rullader) och lägg dom i en ugnsform. Blanda 3 dl creme fraiche med 1 msk fransk senap och lite svartpeppar. Häll detta över sillfiléerna. Sätt in formen i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Såsen ska få lite färg.


Till sillen, serverade jag blomkålmos med lite persilja.

Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten, stampa den sedan med en rotfruktsstamp. Tillsätt 2 msk vispgrädde, en stor klick smör, salt, peppar och torkad persilja. Rör om väl.


Servera gärna med en grönsallad till också. ;)


sillfile.JPG

Panerad sejfilé med sparris- och äggsås

4 pers


4st sejfiléer

mandelmjöl för panering

Rått ägg

Smör för stekning

Flingsalt och vitpeppar


1 burk vitsparris (nettovikt 200 g)

3 st hårdkokta ägg

2 dl vispgrädde

½-1 dl av sparrisspad

Salt och peppar

Knäck ägget och vispa upp det lite. Häll upp mandelmjöl på en flat tallrik. Doppa filéerna först i ägget och sen i mandelmjölet.

Stek sedan filéerna i smöret, några minuter på varje sida. (Fisk går jätte fort, så ha koll så att de inte blir torra). Salta och peppra.

Ta ur filéerna ur stekpannan, klipp sönder den vita sparrisen och häll i dom i stekpannan med ½-1 dl spad + vispgrädden. Skiva i de kokta äggen, salta och peppra efter smak. Låt såsen få koka upp.


Servera gärna någon sallad tillsammans med fisken och såsen.


panerad_sej_sparris_aggsas.JPG

Lax med fetaost- och salladslökstäcke

4 pers


Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ca 400g lax i en ugnsfast form, hacka ner 3-4 salladslökar, salta, peppra och smula över en halv fetaost, (ca 75 gram). In i ugnen i 20 minuter.


lax_fetaost.JPG


Till laxen serverade jag en blomkålsmos.

Koka ett stort blomkålshuvud mjukt. Häll av vattnet, salta och peppra efter smak. Häll i ½-1 dl vispgrädde. Sedan tog jag i två tårtbitar av glada kon med paprika smak. Jag mosade med en rotfruktspress. Snabbt och lätt!


lax_fetaost2.JPG

Fisk i äggsås med tomat

4 pers

(Receptet kommer från Moniques kokbok - LCHF för hela  familjen, sid 106)


1 pkt fryst torsk (400g)

2 msk ekologisk kokosolja eller smör

5 dl vispgrädde (Jag tyckte att det räckte med 4dl)

2 msk dijonsenap

Salt och svartpeppar

Saften av 1 citron

3 ägg

3 tomater

Koka ägg i vatten tills de är hårdkokta. Skala och hacka äggen. Hacka tomaterna i småbitar. Smält fettet i en gryta. Dela fisken i bitar och stek i fettet ett par minuter. Häll på grädde och krydda med senap, salt, peppar och citronjuice. Låt puttra i 15 minuter, lägg i äggen och blanda.

Precis innan servering rör ner tomaterna men koka inte upp.

Servera med kokt sparris eller broccoli.


Jag serverade bara med lite fetaost och skivad gurka. :)


Tack Monique för detta goda recept, kommer göras fler ggr, det vill jag lova.


fisk_aggsas.JPG

Laxpaket

4 pers


400-500g skinnfri lax

1 bunt grön sparris

½ purjolök

100-150g smör

Flingsalt och peppar


Aluminiumfolie

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skär ner sparrisen till 2 cm. Hacka ner purjolöken.

3. Ta en bit folie och lägg en bit lax, strö över sparris, purjolök och ca 50-75g smör.

4. Knip ihop folien, så att det blir som små båtar. In i ugnen i 25-30min. (Kan variera beroende på hur tjock laxen är). Klart!


laxpaket.JPG

Panerad sejfilé med brynt smör

4 pers


400-500g sejfilé

1 ägg

Mandelmjöl för panering

100g smör

Salt och peppar

1. Knäck ägget i en tallrik och mandelmjöl i en annan. Doppa fisken först i ägget och sen i mandelmjölet.

2. Stek fisken i lite smör, salt och peppra.

3. När fisken är klar, ta ur den och bryn resten av smöret i stekpannan. Klart!


Servera med steka wokgrönsaker, eller kokt blomkål.


panerad_fisk.JPG

Ugnsbakad lax med philadelphiaosttäcke

4 pers


500g lax

½ pkt philadelphiaost

½ pkt fetaost

Örtagårdskrydda

1. Sätt ugnen på 200grader.

2. Blanda philadelphiaost, fetaost och örtagårdskryddor.

3. Lägg laxen i en ugnsfast form, klicka på philadelphiaröran på laxen.

4. In i ugnen i ca 10-12. (Men kolla om den är klar i mitten, det kan variera någon minut, beroende på tjockleken på laxen).


Jag serverade med stekta grönsaker, mums!


laxtacke.JPG

Senapsfisk

4 pers


400-500g hoki- eller torskfilé

70g färsk babyspenat

2 krm örtsalt

2 dl crème fraiche

3 tsk fransk senap

Nymald vitpeppar

2 dl riven ost

1. Sätt ugnen på 225grader.

Bred ut spenaten i en ugnssäker form. Lägg fisken på spenaten.

2. Strö över örtsalt och sätt in i mitten av ugnen i ca 7 minuter.

3. Blanda créme fraiche med senap, vitpeppar.

4. Bred blandningen över fisken.

5. Strö över den rivna osten.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Klart!


Servera med haricots verts, stekta med salt och peppar. Lite gurka och grönsallad.


senap_fisk.JPG