Bilder på mig
Varför LCHF?

Om mig
Namn: Charlotte
Född: 1986
Status:Arbetar som butiksansvarig på Städmaskinshuset Sverige AB i Malmö.
Kör på "clean eating". Bra och rena råvaror är det jag går på.
Bor med min underbara sambo och vår lilla dotter, född maj 2016.


@motbattreliv

Önskas kontakta mig:
motbattreliv@mail.com

Till Arkiv

Recept
Frukost
Bröd
Kött
Grytor
Korvrätter
Fågel
Fisk & skaldjur
Soppor
Vegetarisk
Pajer & pizzor
Efterrätt
Kakor & bakverk
Godsaker
Övrigt (Blandat)

Bra LCHF-bloggar!
Kostologik
Naturligkost
Annaslchf
Vardagsliv med LCHF
56kilo
Ceciliafolkesson
Kostdoktorn
LifeZone

Till Startsidan

Kakor & bakverk recept

Recepttips på kakor och bakverk!

Chokladkaka

6-8 pers


4 ägg

0,5 dl sukrin gold

200g smör

100g mörk choklad, 86-90%

2 dl mandelmjöl

1-2 krm vaniljpulver


1 msk smör, för att smörja formen.

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med att smälta smöret. Bryt ner chokladen och lägg ner i det smälta smöret. Rör tills det har smält.

Vispa ägg och sukrin poröst.

Blanda i mandelmjöl och vaniljpulver i äggsmeten. Vispa i försiktigt det smälta smöret och chokladen.

Gnid in en springform med smör och häll därefter ner chokladsmeten i formen.

In i nedre delen av ugnen i ca 20 min.


Ta ut och låt den få svalna. Servera med lättvispad grädde ;)


chokladkaka.JPG

Mjuk pepparkaka

5-6 pers


4st ägg

75 g sockerersättning, el 35 g sukrin+ (stevia)

125 gram smör

1 msk pepparkakskryddor

1/2 dl vispgrädde

3 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret.

Vispa ägg och sockerersättning vitt och fluffigt. Blanda i pepparkakskryddorna i äggsmeten, vispgrädden och det smälta smöret (spara lite till formen). Till sist blanda i mandelmjölet och bakpulvret.

Smörj en sockerkaksform och häll över smeten.

Stoppa in formen i mitten av ugnen i 30 min.


Det är riktigt god när det fortfarande är lite ljummen.


  mjukpepparkaka.JPG

LCHF-bakelse

4st


4 st äggvitor

1 ½ - 2 msk sukrin+

Rivet citronskal från en citron

2 dl riven kokos


4st stora muffinsformar

2 msk smör

Riven kokos


Topping:

1 - 1 ½ dl vispgrädde

2 krm vaniljpulver

Hallon och blåbär

Sätt ugnen på 150 grader.

Börja med att vispa äggvitorna till en hårt skum. Blanda sedan ner sukrinet medan du fortsätter att vispa, till en jämn och fin smet.

Riv ner citronskalet och blanda ut det försiktigt.


Smält smöret och pensla formarna ordentligt. Och strö kokos i, så att det fastnar i smöret runt om hela muffinsformen.

Klicka i marängen i formarna, sätt in dom ganska långt ner i ugnen i 35-40 min.


När du tar tagit bakverken och när de har svalnat, så ta en kniv och skär loss dom försiktigt från formen. Dela dom på mitten, längst med.

Vispa grädden tillsammans med vaniljpulvret.

Lägg en klick på varje halva och några bär.

Sätt tillbaka toppen, lägg ytterligare en klick grädde. Och toppa med lite mer bär :)


lchf-bakelse.JPG

Saffranskaka LCHF

1 kaka


Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa 4st ägg med 75g sockerersättningsströ, (eller 35g av sukrin+) tills det blir vitt och fluffigt. Smält 125 gram smör. Blanda ner 1 pkt saffran.

Vispa ner 1/2 dl vispgrädde och smöret i äggsmeten. Blanda därefter ner 3 dl mandelmjöl, 2 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljpulver. Smörj en sockerkaksform med smör. Häll smeten i formen och stoppa in den i ugnen, längst ner i 30 minuter.



Vill man inte göra en kaka, så häll smeten i små muffinsformar istället.


lussemuffins.JPG

Mandelmaräng tårta - lchf

1 liten tårta


Sätt ugnen på 100 grader.

Vispa 4st äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt sedan ca 2 dl mandelmjöl och ½ dl sukrin+. (Blanda ner det försiktigt med en slickepott).

Vill Ni ha fina jämna bottnar, rita upp två ringar på ett bakplåtspapper, ca 15 cm diameter. Spritsa sedan ut smeten i dessa två ringar. Låt dom få vila i 20-30 minuter. Sätt in plåten i ugnen i ca en timme. Kolla så att de inte blir för bruna.

Låt dom få svalna innan Ni dekorerar tårtan. Jag valde mosade hallon i mitten, sedan vispade jag grädde med vaniljpulver. Och dekorerade den med hallon och blåbär. Mums ;)


tarta.JPG

Mandelmakroner med vanilj och kanel

20st


5 st äggvitor

2 dl mandelmjöl

knappt ½ dl sukrin+ (eller 3/4 dl vanlig sukrin)

1 krm vaniljpulver

½ tsk kanel.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda sedan ner resten av ingredienserna.

Spritsa sedan ut smeten på ugnsplåt med bakplåtspapper, (blir ca 20st små). Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i ca 15 minuter. Ska bara få lite färg.

(Vill man kan man doppa dom i mörk choklad, men jag tycker att de funkar bra som de är).


mandelmakroner.JPG

Marängtårta med hallon

6 pers


Marängbotten:

4 äggvitor

3 droppar ättikssprit

1 ½ dl sukrin, (eller ½ dl sukrin+)

1 ½ dl mandelmjöl


Topping:

2-3 dl vispgrädde (Beror på hur tjockt lager, man vill ha)

1 krm vaniljpulver

Lite sukrin om man vill

Sätt ugnen på 125 grader.

Vispa äggvitorna och ättikan till ett hårt skum. (Det ska gå att vända skålen upp och ner, utan att det rinner ut).

Blanda sedan försiktigt i sukrin och mandelmjöl.

Olja in ett bakplåtspapper, och stryk sedan ut marängen på pappret. Ca 1-1½ cm tjockt.

Sätt sedan in marängen i mitten av ugnen i 60-70 minuter. (Marängen känns lite mjuk och seg när den kommer ut. Men hårdnar när den blir kall).

När marängen har kallnat, vispa grädden och vaniljpulver och stryk över detta på marängen. Garnera med lite hallon.


Gör en dubbelsats om du önskar en tårta med två lager. (Ha vaniljkräm i det mittersta lagret då).


marangtarta.JPG

Nötmakroner

18-20 st


Botten:

3 äggvitor

75 g sockerersättning, (sukrin melis)

100 g mandelmjöl


Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda försiktigt ner sukrinet och mandelmjölet. Spritsa ut kakorna på bakplåtspapper med en spritspåse eller klicka ut det med en sked. Låt dom vila i rumstempererat i 30 minuter, så att ytan torkar något och grädda sedan mitt i ugnen i 140 grader i 15 minuter (Jag fick ha dom inne i 25 minuter, varierar nog beroende på ugn). Låt dom få svalna.



Topping:

6 msk kokosolja

1 msk råkakaopulver

1 msk sukrin melis


Smält kokosoljan i vattenbad (inte för varmt), och rör ihop den med råkakao och sukrinet. Doppa kakorna i chokladblandningen. Ställ som kallt i 15 minuter och servera.

Förvara i en tät burk i kylskåpet. (Om de inte hinner ätas upp, hihi).


LCHF-vaniljmuffins

6st stora


Receptet har jag fått av Annika Rogneby, ur hennes bok Bakglädje med LCHF.


1,25 dl sukrin

75g smör (Rumstemp.)

3 ägg

0,75 tsk vaniljpulver

100g philadelphiaost

1,5 tsk bakpulver

0,25 dl fiberhusk

1 dl mandelmjöl


Stora muffinsformar

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Rör smör och socker poröst

3. Vänd i äggen och vispa

4. Blanda i vanilj och philadelphiaost

5. Rör sedan ner alla torra ingredienser

6. Klicka i smeten i formarna.

7. Grädda mitt i ugnen i  25-30 minuter.

(Jag behövde bara ha dom inne i 20 minuter, så det är nog olika från ugn till ugn.


kaffe_muffins.JPG